Louise’i kook rabarberi ja maasikatega

Pille Enden
Jaan Heinmaa

Uus-Meremaalt pärit Louiseˇi kook on õhulise pehme põhja ja krõbeda beseega. Selle  vahele saab panna igasuguseid vilju, kuid suve hakul on hapuka rabarberi ja mahlase maasika kooslus parim.  Valmistusaeg 40 minutit + 50–60 minutit ahjus.

Põhi:

125 g toasooja võid

1 dl suhkrut

3 munakollast

1 sidruni riivitud koor

2 dl nisujahu

1,5 tl küpsetuspulbrit

1 tl jahvatatud kardemoni

näpuotsaga soola

3 sl kookoshelbeid

0,75 dl piima

1 tl vanilliekstrakti 

 

Täidis:

250 g rabarberit

250 g maasikaid 

2–3 sl suhkrut

 

Besee:

50 g mandlilaaste

3 munavalget

näpuotsaga soola

2,5 dl suhkrut

1 tl vanilliekstrakti

1 tl valge veini äädikat

1 tl maisitärklist

 

Kuumuta ahi 180 kraadini. Laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile besee jaoks mõeldud mandlilaastud ja rösti 6–7 minutit, kuni need on helepruunid. Võta ahjust ja jäta jahtuma. Keera ahju temperatuur 190 kraadini. Vooderda 20 x 20 cm ruudukujulise või ø 23 cm ümmarguse lahtikäiva koogivormi põhi ja küljed küpsetuspaberiga.

Põhja jaoks vahusta või suhkruga. Lisa ükshaaval munakollased, mikserda iga kord ühtlaseks. Sega hulka sidrunikoor. Sõelu jahu, küpsetuspulber, kardemon ja sool kaussi. Lisa jahusegule kookoshelbed ja sega läbi. Lisa muna-võisegule järk-järgult kuivained vaheldumisi piima ja vanilliekstraktiga. Tõsta tainas vormi, silu pealt ja küpseta ahju keskosas 15-17 minutit, kuni see on küps: koogipõhja sisse torgatud tikk jääb välja tõmmates puhtaks. Alanda ahju kuumus 175 kraadile.

Lõika rabarber 2 cm juppideks, paksemad varred poolita eelnevalt pikuti. Lõika maasikad neljaks kuni kuueks sektoriks. Sega rabarberi- ja maasikatükid suhkruga.

Beseekihi valmistamiseks vahusta munavalged koos soolaga pehmeks vahuks. Lisa supilusikatäie haaval suhkur ja vahusta, kuni vaht on tugev ja läikiv. Sega hulka vanilliekstrakt, äädikas ja maisitärklis. Murenda röstitud mandlilaastud väiksemateks tükkideks ja sega munavahusse.

Laota rabarberi- ja maasikatükid ühtlaselt küpsenud koogipõhjale. Pane peale munavaht. Tõsta vorm ahju ja küpseta umbes 30–35 minutit, kuni besee on kuiv ja hakkab pruunistuma. Olenevalt ahjust võib see võtta ka rohkem või vähem aega. Kui besee pruunistub liialt, kata lõpu poole pealt fooliumiga.

Võta ahjust ning jäta 30 minutiks koos vormiga jahtuma. Siis eemalda vormi ääred ja lase täiesti jahtuda.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid