2 soolast torti: mereline võileivatort ja heeringatort

kodus.ee
Uhke roog sobib hästi ka pidulauale. | Shutterstock

Krevettide, õrnsoolalõhe ja siiakalaga võileivatorti võid viimistleda keedetud sparglivartega. Kui sparglit käepärast ei ole, saad tordi külgi kaunistada ka tugevama lehtsalati, näiteks ‘Frillice’ lehtedega võo kurgiga. Miks mitte serveerida seda vabariigi sünnipäeval. 

Mereline võileivatort 

 

Tarvis läheb: 


1 vormileib või 12 viilu röstleiba
niisutamiseks 0,5 dl kalapuljongit või veega lahjendatud sidrunimahla

 

Lõhetäid

150 g õrnsoolalõhet

3 sl murulaugu-toorjuustu

1 sl hakitud murulauku või rohelist sibulat

pisut laimimahla

 

Munatäidis:

50 g võid

3 kõvaks keedetud kanamuna

3 sl kalamarjapastat (nt Kalles)

 

Krevetitäidis:

100 g krevette

100 g õrnsoolasiiga

1 sl hakitud tilli

2 sl crème fraîche’i või hästi paksu hapukoort

 

Kaunistuseks:

200 g toorjuustu

0,5 dl majoneesi või crème fraîche’i

400 g krevette või 250 g õrnsoolalõhet

tilli ja salatilehti

külgedele keedetud sparglit või kurki

 

Lõika vormileib pikkupidi neljaks või kasuta viilutatud röstleiba, mõlemal juhul eemalda kindlasti kõik koorikud. Valmis torti on lihtsam lõigata ja serveerida, kui kõige alumiseks kihiks on pisut tugevam vormileib.

Niisuta leivaviilud hoolikalt, aga kui kasutad väga värsket ja pehmet röstleiba, siis pole seda vaja teha – täidis annab ise vajalikul määral niiskust.

Valmista täidised köögikombainis või haki kõik peeneks ja sega kaussides kokku.

Lao leivaviilud küpsetuspaberile või piklikusse küpsetuspaberiga vooderdatud vormi, määri iga kihi vahele erinev täidis. Kata vorm fooliumiga või keera tort üleni küpsetuspaberisse ja lase vähemalt tund aega või üle öö külmkapis maitsestuda.

Järgmisel päeval sega toorjuust crème fraîche’i või majoneesiga pehmemaks, määri see tordi pinnale ja külgedele. Kaunista ja serveeri kohe.

 

 

Heeringatort
 

Tuttavlikult hõrgu maitsega pidulik soolane suutäis, mida on üsna lihtne valmistada.

Põhi:

75 g võid
200 g kuiva rukkileiba või valmis riivleiba

 

Täidis:

3 tl želatiinipulbrit (nt Santa Maria)
6–7 sl külma vett (želatiini paisutamiseks)
300 g soolaheeringafileed
pool värsket kurki ja veidi sidrunimahla

(või 3 väikest marineeritud kurki)
1 punane sibul
300 g kohupiima (või kodujuustu)
300 g hapukoort
200 ml vahukoort
1 sl hakitud tilli

Kaunistuseks:
punase sibula rattaid, tilli või peterselli

Purusta tahkunud rukkileib köögikombainis või kasuta valmis riivleiba. Sulata pannil või ja rösti selles õige kergelt leivapuru. Suru saadud mass küpsetuspaberiga kaetud lahtikäivasse koogivormi.

Täidise valmistamiseks sega želatiinipulber külma veega ning jäta 10 minutiks paisuma. Kuumuta madalal tulel pidevalt segades, kõige parem veevannil, kuni vedelik on selge.

Tükelda heeringafileed, sibul, kurk ja till hästi peeneks. Sega juurde hapukoor ja kohupiim või kodujuust Vahusta koor ning lisa segades täidisele. Kõige viimasena vala juurde jahtunud ja sidrunimahlaga segatud (kui kasutad marineeritud kurki, siis pole sidrunimahla vaja lisada) želatiinivedelik ning sega kõik ilusti ühtlaseks. Kui heeringas ei ole küllalt soolane, siis lisa maitse järgi soola. Vala segu vormi, kata fooliumiga ning lase jahedas üle öö taheneda.

Enne serveerimist kaunista õhukeste punase sibula rataste ja tilli- või peterselliokstega.

Sarnased artiklid