Kana ja 3 erinevat maailmakööki

Kana-juustupirukas. | Tallegg

Riigid ja nende kultuurid on tugevalt rikastanud toidumaailma tänu millele on kujunenud ka erinevatele maadele omased köögid. Juba erilisema panni või tavapärasest erinevate maitseainete kasutamisel saab valmistada täiesti teistsuguse iseloomuga roa. 

Et mitte kohe koju palju erinevaid köögitarvikuid, maitseaineid ja koostisosi kuhjata, soovitab Talleggi tootekategooria juht Heli Sepp alustada ühe kindla põhikoostisosaga harjutamist, näiteks kanaga.


Pokè- bowl – kas Hawaiilt või Balilt?
 

Hetkel väga populaarsed pokè-kausid on pärit Hawaiilt ning on väga tervislikud ja lihtsad valmistada. „Kuigi originaalis tehakse pokè’t kalast, siis kasutatakse kaasaegsemates retseptides ka kana,“ täpsustab Sepp. Kausi tegemisel kasutatakse rikkalikult erinevaid köögivilju, mis on hästi väikesteks tükkideks hakitud. Seega soovitab Sepp ka liha puhul valida näiteks kanafileeribad, et kõiki koostisosi oleks võimalikult lihtne kahvli otsa haarata ja need oleks suhu pistmiseks parajas suuruses.

Lihtsamaks ja kiiremaks valmistamiseks osta kanaribad, mis on juba maitsestatud. „Näiteks annab juust muidu väga värskele ja tervislikule kausile rikkalikumat kreemjat maitset,“ soovitab Sepp.
 

Kes siis ei armastaks Itaalia kööki?
 

Arvatavasti on Itaalia köögi valikus kõige enam roogasid, mis on suuremale seltskonnale valmistades alati kindla peale minek, sest leida inimest, kellele ei meeldiks pasta või pitsa, on keeruline. Ja kanast on võimalik valmistada lugematul hulgal erinevaid pastaroogasid või pirukaid-pitsasid.

Kui mõned inimesed pelgavad pastat, kuna see võib ebatervislikuna tunduda, siis nagu teisigi toite, on ka seda võimalik tervislikumalt teha. „Lisa kanale ja pastale näiteks kirsstomateid, suvikõrvitsat ja rukola salatit ning saad tulemuseks suvise ja värske pasta. Ka sellise roa puhul teed enda elu veidike lihtsamaks, kui võtad poest juba maitsestatud kanaribad. Näiteks puravik ja sibul sobivad pastaroogade juurde väga hästi,“ ütleb Sepp.
 

Hiinapärane vokk
 

Vokiroad on imelihtsad ja ka tervislikud. „Legend räägib, et vokipann sellepärast leiutatigi, et oleks lihtsam ühes suures pannis kõik koostisosad üheskoos praadida. Hiinas ning üleüldiselt Aasias on see üks enim kasutatud köögitarvikuid,“ räägib Sepp.

„Prae vokk-pannil suhkruherneid, porgandit ja punast kapsast. Lisa näiteks ürdi-pipra marinaadis kana ja serveerides puista peale seesamiseemneid ja oledki ise valmistanud hiinapärase toidu,“ õpetab Sepp. Soovi korral võid lisada ka aurutatud riisi.

 

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid