Võrratud pirnid

Pille Enden
Jaan Heinmaa

 Kui igal sügisel saavad suure tähelepanu osaliseks õunad, siis pirnid jäävad enamasti tagaplaanile. Ometi saab neist sama häid kooke valmistada ning panna paljudesse muudessegi roogadesse.

Pirn sobib näiteks salatisse koos rukola ja kitsejuustuga või suupisteks koos sinihallitusjuustuga. Viimasega saab ka väga häid pirukaid. Pirn sobib hästi ka soolastesse roogadesse, näiteks küpsetatu või praetuna pardi- ja seafilee kõrvale.

 

Prantsuse pirnikook

Kui pirnid on parajad vissid ja niisama söömiseks eriti ei passi, siis saab neist ühe mõnusa koogi küpsetada. Loomulikult võib sama retsepti järgi ka õunakooki teha.

Valmistusaeg 25 minutit + 40 minutit ahjus

 

8 tk

3 suurt pirni

2,5 dl nisujahu

1 tl küpsetuspulbrit

0,25 tl soola

100 g pehmet võid + vormi määrimiseks

1,5 dl suhkrut + peale raputamiseks

2 suurt toasooja muna

1 tl vanilliekstrakti

4 sl viskit või rummi

tuhksuhkrut peale raputamiseks

 

Kuumuta ahi 175 kraadini. Kata 22–23 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm küpsetus­paberiga ja määri võiga.

Koori pirnid, eemalda südamikud. Lõika väikesteks kuubikuteks. Sega jahu, küpsetuspulber ja sool.

Vahusta või suhkruga heledaks kohevaks vahuks. Lisa ükshaaval munad ja klopi iga kord hoolikalt läbi. Sega hulka vanilliekstrakt ja viski või rumm. Lisa jahusegu ning sega ühtlaseks. Sega hulka pirnikuubikud. Tõsta tainas vormi ja silu. Puista peale 1 sl suhkrut.

Küpseta 35–40 minutit või kuni kook on kuldne ja keskele torgatud hambaork tuleb puhtana välja. Võta vormist ning lase restil jahtuda. Puista peale tuhksuhkrut. Kooki võib serveerida sooja või toasoojana, soovi korral vahukoore või vanillijäätisega.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid