Maitsetaimed on taimeanumas nii kaunid, et võivad vabalt asendada suvelilli. Sageli me unustamegi end neid imetlema ja nende oivalist aroomi nautima, aga ei oska neid kuigivõrd toidu maitsestamisel kasutada.
Seda, et harilik pune sobib pitsale, enamasti teatakse. Aga milliseid ürte võiks veel panna, et maitse oleks täiuslikum? Saksa taimekasvatus- ja sordiaretusfirma Volmary tegi maitsete komplekteerimise keerulise töö ise ära ning koostas ürditriod erinevate roogade ja jookide jaoks. Nii mõneski on kasutatud ka uudseid, alles hiljuti meil müügile tulnud maitsetaimi, mida on nüüd hea lähemalt tundma õppida.
Kasutatud liike ja sorte eeskujuks võttes saab endalegi kujundada ürdianumad, mida on väga mugav kasutada.
PASTALE
* Harilik pune (Origanum vulgare)
Pune annab kõikidele toitudele mõnusa aroomi ja maitse ning asendab edukalt tüümiani, sest mõlemas taimes on sarnaseid eeterlikke õlisid.
* Aed-liivatee ehk tüümian (Thymus vulgaris)
Magusvürtsikas aroom säilib hästi nii kuivatades kui sügavkülmas. Ürti kogu õitsemise algul.
* Vürtsbasiilik (Ocimum basilicum)
Värskelt tarbimiseks lõika võrse ära enne viimast lehepaari. Iga ära lõigatud haru asemele kasvab lehekaenaldest kaks uut asemele.
PITSALE
* Harilik rosmariin (Rosmarinus officinalis)
Kuivatamiseks kogu ürti õiepungade avanemise või õitsemise ajal, sest siis on lehed erinevalt paljudest teistest maitsetaimedest kõige aromaatsemad.
* Harilik pune (Origanum vulgare)
Aroom ja maitse on kõige tugevam täisõitsemise ajal. Kasuta õitsvaid latvu. Punet kutsutakse meil ka vorstirohuks, maailmas on ta tuntud oregano nime all.
* Sidrun-liivatee (Thymus x citriodorus)
Taimel on selge sidrunilõhn, toidule annab ta huvitava, veidi hapuka maitsenüansi.