Taimne Teisipäev | 3 maitsvat tervislikku rooga

Cätlyn Toomere
Kinoatäidisega suvikõrvits. | Veganmaailm

Kui oled suur taimse toidu armastaja, oled ehk juba kuulnud uuest üle-eestilisest tervisekampaaniast Taimne Teisipäev. Kampaania kutsub inimesi üles rikastama oma toidulauda maitsva ja tervisliku taimse toiduga ning pöörama tähelepanu toidulaua mitmekesisusele. Maitsvaid taimetoidu retsepte leiad igal teisipäeval.

Kinoatäidisega suvikõrvits

Miks mitte valmistada üks maitsev roog, mis täidab kõhtu ja pakub.  Kui sa pole veel kinoaga sõber, siis on tõesti tagumine aeg tutvust sobitada. Ja kui sulle tundub, et kinoa on kalli võitu, siis tea, et õnneks paisub teine väga hästi ja ühest pakist jagub mitmeks ja mitmeks korraks. Kogusest saab 2-3 portsjonit. 

u 35 minutit

1 suvikõrvits
1/2-1/3 kruusi kinoad
1 sibul
1-2 küüslauguküünt
2 tomatit
1porgand
1 spl oliiviõli
maitseks soola, Vahemere maitseaineid (oregano, basiilik, jm), tšillipipart

Valmistamine

Lõika suvikõrvits pikuti pooleks ja tühjenda sisust. Piserda oliiviõliga, raputa peale veidi sooja ja pane suvikõrvitsalaevukesed täidise tegemise ajaks 175 kraadisesse ahju. Keeda kinoa pehmeks vastavalt pakendil olevale õpetusele. Samal ajal prae pannil väheses õlis tükeldatud sibul, küüslauk, tomatid, riivitud porgand ja tükeldatud suvikõrvitsa sisu. Lisa maitseained ja lõpuks keedetud kinoa.
Tõsta sisu suvikõrvitsalaevukestesse ja küpseta 200 kraadises ahjus umbes 15 minutit (suvikõrvits peaks olema pehme). Ja kui Sul on kodus maitsepärm olemas, siis puista ka seda helde käega valminud toidule.

Kikerherne-avokaado salat kinoaga. | The Stingy Vegan

Kikerherne-avokaado salat kinoaga


u 20 minutit

Õue on üllatuslikul kombel saabunud suvi! Võtame sellest siis viimast (sest kunagi ei tea, kaua see meil kestab, eks) ja teeme ühe lihtsa vitamiinirikka salati, milles on kreemisust, küllaga värvi ja mõnusat maitset! Ikka selleks, et iga toidukord oleks hellitus nii kehale kui meelele. Kõigest 20 minutit ja 4-6 täidetud kõhtu.

200 g kinoad (keetmata)
2 purki kikerherneid (loputatult)
80 ml vett
2 spl sidrunimahla
1,5 spl tahiinit
1,5 spl Dijoni sinepit (võib asendada muu mahedamaitselise sinepiga)
1 väike punane sibul
u 30 viilutatud kirsstomatit
u 25 g hakitud varssellerit
1 avokaado (kuubikuteks lõigatud)
maitseks soola ja pipart

Valmistamine

Loputa külma vee all kinoa ja seejärel valmista vastavalt pakendil olevale õpetusele.
Samal ajal, kui kinoa valmib, pane umbes 55 g (0.25 tassitäit) kikerherneid blenderisse või köögikombaini, lisa vesi, sidrunimahl, sinep, tahiini, sool ja pipar ning töötle ühtlaseks massiks. Maitse ja vajadusel lisa maitseaineid (sobib ka maitsepärm).
Pane suurde kaussi ülejäänud kikerherned, valminud kinoa, hakitud sibul ja viilutatud kirsstomatid, varsselleri tükikesed ja avokaadokuubikud – sega läbi!

Kõrvitsa-kikerherne püreesupp. | Taimne Teisipäev

u 40 minutit

Mõnusalt terav, vürtsikas ja parajalt kosutav kõrvitsa-kikerherne püreesupp! Antud kogusest jagub suppi umbes neljale-viiele sööjale.

1-2 spl õli
1-2 sibulat (keskelt pooleks lõigatuna ja nn poolkuudeks viilutatuna)
näpuotsatäis suhkrut
3-4 küüslauguküünt (haki jämedalt)
3-4 tassi köögiviljapuljongit (esiti lisa 2 tassitäit)
1 purk kikerherneid (kurna ja loputa)
800 grammi kõrvitsat (pooleks lõigatuna ja seemnetest puhastatuna)
mitseks soola või sojakastet ja pipart
vrtsikust lisab soovi korral tšillipulber, tükike hakitud ingverit, karri, vürtsköömen, muskaatpähkel
Peale puistamiseks soovi korral puista peale röstitud kõrvitsa- või päevalilleseemneid ja ohtralt maitsepärmi. Kui sul on kodus taimset koort, siis paari supilusikatäie koore lisamine, muudab supi eriti kreemiseks


Valmistamine

Eelkuumuta ahi 180 kraadini ning aseta puhastatud ja pooleks lõigatud kõrvits, mille oled kergelt õliga üle pintseldanud, ahjupaberiga kaetud plaadile ning rösti umbes 45 minuti jagu, kuni kõrvits on pehme. Lase kõrvitsal jahtuda ning siis kraabi lusikaga kõrvitsa sisu kaussi ja jäta ootele.
Samal ajal lase potis kuumaks õli ning karamelliseeri sibulad*. Selleks sega sibulad korralikult õliga läbi ning lase neil keskmisel kuumusel pruunistuda neid aeg-ajalt segades. Umbes 10 minuti möödudes, kui sibul on muutunud pehmeks, lisa 0.25 tl soola ja sama palju suhkrut.

Sega ning vajadusel lisa aeg-ajalt teelusikatäis vett, et aidata karamelliseerimisele kaasa ja vältida sibula põhja kõrbemist. Lase sibulal valmida seda jätkuvalt aeg-ajalt segades. Valmis on sibul siis, kui omandanud mõnusalt karamellikarva värvuse.

Lisa potti küüslauk ja ingver ning kuumuta veel paar-kolm minutit, kuni ka küüslauk hakkab pruunikaks värvuma. Keera kuumus kinni, lisa 2 tassitäit puljongit, kikerherned ning röstitud kõrvits (ka taimne koor, kui seda kasutad). Kasuta segu purustamiseks saumiksrit või blenderit ning püreesta kuni saad täiesti kreemja konsistentsi.

Keera pliit taaskord keskmisele kuumusele ning lase supil keema tõusta. Vajadusel vedelda suppi järelejäänud puljongiga. Maitsesta soola-pipra ning tšilliga või lisa mõnd muud meelepärast vürtsi.
Supi peale sobib panna röstitud kõrvitsaseemneid, päevalilleseemneid või röstitud kikerherneid.
Kiirema tulemuse saamiseks lihtsalt prae sibul õli ja soolaga läbi või määri maitseainetega kokku ja aseta koos kõrvitsaga ahju – ka nii saad maitsva supi.

Sarnased artiklid