Kevadroheline värskus supiks, pitsaks ja omletiks

Pille Petersoo
Nõgesepitsa. | Juta Kübarsepp

Varased umbrohuvõrsed väärivad noppimist ja nautimist. Peale kõige muu sisaldavad need üüratus koguses kasulikke aineid, mida just praegu on nii ihule kui hingele hädasti vaja.

Kuidas?

Nopi värskeid võrseid aiast, metsa alt või võsa vahelt, kaugemal sõiduteedest ja muudest saastajatest. Parimad on äsja tärganud võrsed: naat olgu veel veidike “kokkupakitud” moega, nõgesed alles väga noored (ära unusta siiski kindaid!). Noori õrnu võililli otsi varjulistest kohtadest, sest otseses päikesevalguses tekib neis kibedat mõruainet enam.

Millega?


NÕGESEPITSA

Õhukesel krõbedal pärmitainapõhjal pääseb kevadrohelise maitse kenasti esile, tasakaalustajaks hapukas kitsepiimajuust. Soovi korral võid valmistada sama kattega hoopis lehttainapiruka.

Neljale

Põhi:

400 g nisujahu
1 pakike kuivpärmi
0,5 tl soola
2,5 dl sooja vett
2 sl õli

Sega suures kausis jahu, kuivpärm ja sool. Lisa soe vesi ja õli. Sega suure puulusikaga või kätega, kuni tainas ei ole enam vedel. Pane tainas jahusele lauale ja sõtku umbes 5 minutit, kuni saad sileda ja sitke taina. Jaota tainas neljaks palliks. Kata toidukile või puhta rätikuga ja lase soojas kohas kahekordseks kerkida.
Kui tainas on kahekordseks kerkinud, kummuta see kergelt jahusele lauale ja vormi pitsaalusteks.

Kate:

2 sl õli
1 suurem hakitud sibul ja/või 1–2 küüslauguküünt
200–250 g naati või nõgest (noori lehti)
150 g kitsejuustu
riivitud muskaatpähklit
soola ja musta pipart

Pese nõgeselehed hoolega, jäta sõelale nõrguma. Kalla neile peale kannutäis äsjakeedetud kuuma vett ja jäta ootele.

Kui kasutad sibulat, siis haki see ja prae kergelt õlis läbi. Küüslauk haki lihtsalt peeneks.

Pigista veidi jahtunud nõgesed kuivaks ja haki lõikelaual väiksemaks. Pane kaussi, lisa hakitud praetud sibul ja/või hakitud küüslauk, maitsesta soola, pipra ja riivitud muskaadiga.

Rulli kerkinud pärmitainapallid kergelt jahusel laual neljaks väiksemaks pitsakettaks (võid teha ka ühe suure pitsaplaadi). Aseta ahjuplaadile ning tõsta nõgesetäidis tainale. Jaota peale kitsejuust.
Küpseta 200-kraadise ahju keskmisel siinil umbes 20 minutit, kuni tainas on kenasti krõbe ja juust kergelt kuldne.
Nirista valmis nõgesepitsadele veel oliiviõli, puista soovi korral peale veidi soolahelbeid ja serveeri.

Juta Kübarsepp

NÕGESESUPP

Nopi igalt nõgesetaimelt vaid 4–5 väiksemat pealmist lehte – need on maitsvaimad. 

Neljale

50 g võid
1 suurem või 2 väiksemat porrut
4 kartulit
1 liiter köögivilja- või kanapuljongit
soola ja musta pipart
100 g nõgeselehti
1 dl kohvi- või vahukoort
murulauku

Loputa nõgeselehed hoolega.
Haki porru valge ja heleroheline osa (tume osa jäta alles näiteks puljongi keetmiseks, seda siin vaja ei lähe).
Kuumuta poti põhjas või, siis lisa porru ja prae mõned minutid. Koori kartulid, lõika väiksemateks tükkideks ning lisa potti. Maitsesta kergelt soolaga.

Kalla peale puljong. Kuumuta keemiseni, siis keeda tasasel tulel umbes 25 minutit, kuni kartulid on peaaegu pehmed.
Lisa pestud nõgeselehed, kuumuta veel 4–5 minutit.

Püreesta supp kannmikseris või saumikseriga, siis pane uuesti potti ning timmi maitse soola-pipraga parajaks. Sega juurde rõõsk koor, kuumuta läbi ja serveeri.
Kaunistuseks lisa igale supiportsjonile veidi hakitud murulauku.

 

Omlett kevadrohelisega. | Juta Kübarsepp

OMLETT KEVADROHELISEGA

Ühele

peotäis värskeid noori naadi-, nõgese- või võilillelehti
2 suurt muna
0,5 dl kohvi- või vahukoort
soola ja musta pipart
praadimiseks võid või õli
peotäis riivitud juustu

Pese kevadroheline hoolikalt, siis nõruta ja haki peenemaks.

Klopi munad ja rõõsk koor omavahel, maitsesta soola-pipraga. Lisa hakitud roheline.
Kuumuta pannil võid ja/või õli keskmisel kuumusel. Kalla omletisegu pannile, sega kergelt servadest keskele, kuni segu hüübima hakkab. Kata pann kaanega ja jätka küpsetamist, kuni omlett on hüübinud.

Puista peale riivitud juust ja serveeri, soovi korral voldi omlett kaheks või kolmeks.
Kõrvale sobib hästi krõbedaks praetud peekon või mõni hea vinnutatud sink.

Nõgesest, naadist ja võilillest loe lähemalt SIIT!

Sarnased artiklid