JÕULUTÄHED

Pille Petersoo
Juta Kübarsepp

Soomes on jõulutähed väga populaarsed küpsetised, enamasti kasutatakse täidiseks kuivatatud kivideta ploome. Hästi sobivad ka pehmed kuivatatud aprikoosid või paar-kolm jõhvikat.

pärmi-lehttainast

Täidiseks:

kuivatatud pehmeid ploome või ploomitäidist (vt retsepti)

Määrimiseks: 

muna

Rulli pärmi-lehttainas lahti ja lõika umbes 5 x 5 cm ruutudeks. Tee igasse tainanurka väike sisselõige (umbes 1,5–2 cm). Aseta tainatüki keskele täidis ja murra servad keskele kokku, nii et saad tähekesekujulise väikese piruka.

Määri pealt munaga (soovi korral kaunista pärlsuhkruga) ning küpseta 200-kraadises ahjus kuldseks.

 

Ploomitäidis: 

200 g kuivatatud ploome
2 sl suhkrut
1 dl vett
veidi kaneeli
1 sl konjakit

Pane ploomid, suhkur, vesi ja kaneel potti, kuumuta tasasel tulel 15–20 minutit või kuni ploomid on täitsa pehmed. Püreesta, maitsesta soovi korral konjakiga. 

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid