Jaaniõhtu traditsioonilised road

Pille Enden
Tomatimarinaadis šašlõkk. | Jaan Heinmaa

Jaaniõhtul ei saa läbi šašlõki ega kartulisalatita, küpsisekoogist rääkimata.

 

Tomatimarinaadis šašlõkk

Tomati- ja sidrunimahla happed marineerivad liha naturaalselt ja mõnusalt maitsekaks ning nõnda jääb see grillides mahlane. Abaliha on grillimiseks väga hea: parajalt taine ja vähekese rasvaga. Pealegi saab seda enamasti üsna soodsalt.

Valmistusaeg 15 minutit + üle öö külmkapis + grillil 17–20 minutit

 

Neljale

800 g seaabaliha

3 dl tomatimahla

1 sidruni mahl

1 sl soola

1 tl musta pipart

2 tl pruuni suhkrut

1 sibul

3 küüslauguküünt

1–2 sl adžikat vm teravat kastet

peotäis hakitud peterselli

 

Lõika liha 3 cm kuubikuteks. Sega tomatimahla hulka sidrunimahl, sool, pipar, suhkur, viilutatud sibul ja küüslauk, adžika ning hakitud petersell.

Pane lihatükid marinaadi, sega läbi ja jäta järgmise päevani maitsestuma. Lükka lihatükid varrastele ning grilli 17–20 minutit, vardaid aeg-ajalt pöörates. Võta grillilt ja lase 7–10 minutit kaetuna seista, enne kui serveerid.

 

Värskest kartulist salat peekoni ja kurgiga 

 

Kartulisalat on jaaniõhtul alati populaarne. See värsketest kartulitest valmistatud salat vajab paar tundi sinepikastmes marineerumiseks, enne kui kastmega segada. Nii jääb kartul mahlasem ja maitsekam. Kartulid võib marinaadi panna ka juba eelmisel päeval.

Valmistusaeg 35 minutit + 3 tundi maitsestub

 

Kuuele

1 kg värskeid kartuleid

5 peekoniviilu

3 lühikest kurki

1 väike sibul

punt tilli või peterselli

Sinepikaste:

1 sl Dijoni sinepit

2 sl õuna- või valget veiniäädikat

0,5 dl oliiviõli

1 sl vett

0,5 tl suhkrut

1 purustatud küüslauguküüs

Salatikaste:

2 dl majoneesi

1 dl hapukoort

1–2 sl mädarõigast

soola, musta pipart

 

Sega sinepikastme ained ja klopi ühtlaseks.

Lõika kartulid suuremateks (umbes 1,5–2 cm) tükkideks. Keeda soolakas vees pehmeks. Kurna.

Tõsta kuumad kartulid kaussi ja vala peale sinepikaste. Sega õrnalt läbi ning jäta vähemalt 2 tunniks (aga võib ka järgmise päevani) maitsestuma.

Prae peekoniviilud pannil krõbedaks ja tõsta majapidamispaberile nõrguma. Lase jahtuda ning murra väikesteks tükkideks. Koori ja haki kurgid. Haki sibul.

Klopi salatikastme ained ühtlaseks. Maitsesta soola-pipraga. Sega kaste kartulitega. Sega hulka kurk, sibul, hakitud ürdidl ja kolmveerand peekonist. Võimaluse korral jäta tunnikeseks maitsestuma. Puista peale ülejäänud murendatud peekon ja serveeri.

 

Iiristega küpsise-marjakook

Pole midagi tänuväärsemat suviseks õhtuks kui üks küpsisekook. Seda on lihtne valmistada, saab varem valmis teha ja maitseb enamasti kõigile. Koogi valmistamiseks ei ole vaja mingit erilist vormi, vaid saab kasutada mis tahes kujuga kaussi.

Valmistusaeg 30 minutit + 6 tundi külmkapis

 

Kaheksale

2 pakki (à 180 g) vormiküpsiseid

150 g pehmeid iiriseid

200 g maasikaid + kaunistamiseks

1,5 dl vahukoort

1 tl vanillisuhkrut

300 g kohupiimapastat

1,25 dl Kreeka jogurtit

1 sl sidrunimahla

150 g vaarikaid + kaunistamiseks

 

Vooderda kauss või vorm toidukilega. Purusta küpsised tükkideks, kuid mitte väga pudiks. Haki iirised. Lõika maasikad tükkideks.

Vahusta koor vanillisuhkruga. Mikserda hulka kohupiimapasta ja jogurt. Sega hulka küpsised, iirised ja maasikad. Tõsta kolmandik segust kaussi, pane peale pool vaarikatest. Tõsta uuesti pool massist, siis ülejäänud vaarikad ja ülejäänud mass. Suru tihedalt kokku, kata toidukilega ja pane külmkappi vähemalt 6 tunniks, aga parem, kui järgmise päevani.

Kummuta kook vormist serveerimisalusele. Eemalda kile. Kaunista marjade ja söödavate lilledega.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid