Samsungi koduelektroonika osakonna tootekoolitaja Alari Pennar jagab nõuandeid, kuidas külmikuid õigesti kasutada.
1. Ära täida külmikut üle 70%
Külmikusse toitu pannes on oluline jälgida 70% reeglit ning jätta kappi umbes kolmandiku võrra tühja ruumi. Toitu aitab värskena hoida külmkapis olev jahe õhk ning see peab saama toiduainete vahel liikuda. Kui külmkapp on alatasa pungil täis, tasub mõelda suurema külmiku ostmisele või tuleks kappi vaadata hoopis selle pilguga, et kas kõik on ikka vajalik. Vastupidine lugu on sügavkülmaga – mida rohkem on seal sügavkülmutatud toitu, seda vähem kulutab kapp energiat ja kestab seeläbi kauem.
2. Jäta ruumi õhu liikumisele
Toiduainete värskena hoidmiseks peab nende vahel õhk liikuma, samuti liigub külmkapis õhk mööda seinaääri. Seetõttu ei tohiks purke, topsikuid ja muud kraami tihedalt üksteise või seina vastu asetada. Võimalusel tasub vana külmik soetada uusi tehnoloogiaid kasutava ja tavaliselt ka vanast palju energiasäästlikuma külmkapi vastu.
Tänapäeval teevad tootjad igapäevaselt tööd, et külmkapis toitu võimalikult värske ja toitainerikkana säilitada. Näiteks Triple Cooling süsteem suudab iseseisvalt kapi temperatuuri ja niiskustaset reguleerida, et kappi ei tekiks ebameeldivat lõhna.
3. Sea sisse süsteem
Soovitav on külmkapi sisu sorteerida korra järgi, mida kõik kodusolijad mõistavad. Soovitav on asetada kõige kõrgematele riiulitele toidu ülejäägid, konservid ja muu taoline kraam, mida ei ole vaja eriliselt kuumtöödelda. Keskmine riiul võiks jääda piimasaadustele, nagu kohupiim, juust, või, ja alumisel riiulil kui kõige jahedamal riiulil võiks säilitada toorest liha ja kala. Alumises väljatõmmatavas sahtlis püsivad kõige kauem värskena köögi- ja puuviljad.
„Alumine sahtel tuleks tihedalt kinni hoida, siis säilib seal viljadele vajalik niiskustase ning need säilivad kauem kui mujal külmikus,“ selgitas Pennar. „Küll võiks juur- ja puuviljad hoida sahtli eraldi otstes.“
4. Ära kasuta külmikut panipaigana
Külmkappi tuleks regulaarselt puhastada ning see on hea aeg, et endalt küsida, kas kapis on mõni toiduaine, mida pole viimase kuu jooksul üldse kasutatud. Kui kõik asjad on välja tõstetud, külmkapi seinad ja riiulid puhastatud ja kuivatatud, tuleks tagasi kappi panna ainult need asjad, mida reaalselt ka tarvitatakse.
„Purgipõhja jäänud kaks oliivi ja üle-eelmisest aastast pärit sardiinikonserv võivad kapis olla ilmselt aastaid, aga see ei ole mõistlik,“ ütles Pennar. „Oluline on vanad seisma jäänud toiduained külmkapist eemaldada, et tekitada ruumi. Pealegi on väga vana toidu söömine alati seotud võimalike terviseriketega, seega tasub alati hoolikalt lugeda ka pakendile märgitud säilivuskuupäeva ning kiiremini riknevad asjad kapis ettepoole tõsta.“
5. Kontrolli aeg-ajalt külmkapi tihendeid
Õhku läbi laskvad külmkapitihendid on ühed suuremad energiaröövlid, kuna toasooja õhu ligipääsul kappi peab seade tegema väga palju tööd, et õhku külmikus jahedana hoida ning lisaks elektriarve märgatavale suurenemisele ei ole kliima kapis kindlasti selline, nagu tootja on ette näinud. Probleemide vältimiseks tuleb külmkapitihendeid regulaarselt puhastada vee, õrna puhastusvahendi ja pehme lapi või hambaharjaga. Tihendite korrasolekut saab kontrollida lihtsa testiga – aseta külmkapi ukse vahele kümneeurone nii, et pool on kapis ja pool on väljas. Kui tihend hoiab seda kindlalt paigas, on kõik hästi. Vastasel korral tuleks uksetihendid välja vahetada.
Nipid, kuidas hoida toitu värskena pungil täis külmikus
Juba üle kuu kestnud eriolukorra valguses on paljudele inimestele üsna tavaliseks saanud, et koju varutakse rohkem toitu. Seetõttu on üheks tähtsamaks koduseks majapidamisseadmeks saanud külmkapp, mis peab kõik hea ja parema värskena hoida.