Arvatakse ka, et inimesed, kes söövad rohkelt taimset toitu, mis sisaldab parajal määral C-vitamiini, haigestuvad vähem südame- ja veresoonkonna haigustesse ning vähktõppe.
C-vitamiini vajab organism iga päev, suitsetajad ja stressiseisundis inimesed rohkem kui teised. Kui
C-vitamiinist on jäänud vajaka, annab organism sellest märku juba kuu aja jooksul – sümptomiteks on väsimustunne, igemete veritsemine, sinakad laigud nahal, suu ja silmade kuivustunne ning liigesevalu.
Toiduvalmistamisel ja aedviljade konserveerimisel võib C-vitamiin kergesti hävineda, seepärast on kasulik süüa värskeid salateid ja/või panna marju-puuvilju sügavkülma, sest külmutamisel säilivad vitamiinid hästi.
Vitamiinide tarvitamisega ei tasu liiale minna, kuigi vesilahustuv C-vitamiin üsna kergesti organismist väljutatakse. Kui C-vitamiini manustada korraga 10–40 grammi, annab kõht üleannustamisest märku enamasti kõhulahtisusega. Kui vitamiinide manustamisega liialdatakse pikka aega, võib see soodustada neerukivide teket.
Soovitav C-vitamiiniannus päevas nii naistele kui meestele (15–75aastased) on 60 mg.
Allikas: Kodutohter