Napoleoni tort
kümnele
Põhjad:
250 g sulatatud võid
250 g hapukoort
400 g jahu (ja paar peotäit rullimiseks)
0,5 tl soola
1. Sega sulatatud ja jahtunud või hulka hapukoor, jahu ja sool ning sõtku ühtlaseks taignaks. Mässi taigen toidukilesse ja pane kreemi valmistamise ajaks külmkappi.
2. Pane ahi 225° peale sooja. Jaga taigen (kaalu abil) seitsmeks võrdseks osaks.
3. Puista tööpinnale jahu. Vormi iga taignatükk käte vahel lapikuks, puista peale veidi jahu ja rulli õhukeseks, 25–27 cm diameetriga kettaks. Võta abiks 25–27 cm läbimõõduga taldrik või koogivorm, aseta see lahtirullitud taignale ja lõika servad noaga ära. Torgi kaks ümaraks lõigatud põhja kahvliga auguliseks, tõsta kahele küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta u 8 min, kuni põhjad on helepruunid. Umbes poole küpsemise ajal tõsta plaadid ringi, sest tõenäoliselt küpseb ülemisel plaadil olev põhi kiiremini pruuniks. Kui võimalik, kasuta pöördõhu funktsiooni!
4. Tõsta küpsenud põhjad koos küpsetuspaberiga ahjuplaatidelt jahtuma. Rulli, lõika, torgi auguliseks ja küpseta valmis ka ülejäänud põhjad. Küpsenud põhjad võid koos küpsetuspaberiga üksteise peale jahtuma tõsta.
5. Rulli ära lõigatud äärtest veel üks põhi ja (juhul kui sul juba enne mõni põhi liiga kauaks ahju ei jäänud) ja küpseta see pruunimaks. Sellest põhjast saab koogi peale puru.
Kreem:
1 l piima
250 g suhkrut
4 Linnu Talu muna
4 sl jahu
1 tl vanillsuhkrut
veidi soola
25 ml brändit, viskit või rummi
Kahe kihi vahele:
200 g haput moosi (näiteks pohla-, jõhvika- või punasesõstra)
1. Kuumuta 7 dl piima poole koguse suhkruga keemiseni.
2. Vispelda munad ülejäänud suhkruga, lisa jahu. Vispelda juurde ka ülejäänud piim, vanillsuhkur ja veidi soola. Vala munasegu kannu.
3. Sega kuuma piima vispliga ja vala peene joana hulka munasegu. Nüüd unusta kõik muud tegemised ja jätka piima-munasegu vispliga segamist madalal kuumusel 15–20 minuti jooksul. Kreem on valmis, kui mass on paksenenud ja pinnale kerkivad esimesed keemismullid. Keera kuumus kinni, vala hulka brändit vm alkoholi, sega läbi ja jäta pooleks tunniks jahtuma.
Lao kihid ja kreem tordiks: määri paks kiht veel sooja kreemi igale põhjale, kahele põhjale määri enne kreemi moosi. Määri ka pealmine põhi kreemiga ja puista üle kõige pruunimaks küpsenud põhjast tehtud puruga. Lase tordil vähemalt 12 tundi külmkapis „tõmmata”.