Focaccia viinamarjadega

Pille Petersoo
Juta Kübarsepp

Siin on ühe väga maitsva Itaalia plaadisaia põhiretsept. Saia võib ehtida sibularataste, artišokisüdamete või miks mitte ka viinamarjadega. Tainas on üsna vedel – ning see ongi pehme ja mõnusa focaccia saladus. 

400 g nisujahu + 100 g durumjahu (või 500 g nisujahu)
20 g värsket pärmi või 6 g ehk pool pakki kuivpärmi

10 g suhkrut
400 g käesooja vett
30 g oliiviõli
10 g peenikest soola

Peale:
25 g oliiviõli + 25 g vett
meresoolahelbeid
1 rosmariinioks
200 g seemneteta viinamarju

 

Sega kõik ained kausis ühtlaseks. Kõige lihtsam on alustuseks segada kausis kuivained ning seejärel kaaluda juurde õli ja vesi. (Kui kasutad kuivpärmi, siis lisa see jahudele niisama; kui kasutad värsket pärmi, siis murenda sõrmedega see esmalt jahu sisse.)

Elektrimikseriga sega vähemalt 10 minutit, käsitsi segades sõtku aga vähemalt 20 minutit. Tainas on väga märg, nii et kausi servade/käte küljest see lahti lööma ei pea. Kata tainakauss puhta köögirätikuga ja lase soojas kohas tund aega kerkida.

Kata 30 x 40 cm suurune ahjupann küpsetuspaberiga, puista peale veidi mannat või maisijahu. Kummuta tainas ahjupannile ning lükka õliste kätega laiali. Vajuta sõrmedega sisse palju-palju augukesi („silmad” ehk occhi).

Vispelda oliiviõli ja vesi klaasi sees ühtlaseks ning nirista segu focaccia peale. Puista üle meresoolahelveste ja peenelt hakitud rosmariiniga. Laota peale viinamarjad.

Lase focaccia’l veel umbes pool tundi rätikuga kaetuna kerkida.

Tõsta 250-kraadisesse ahju ning keera temperatuur kohe 200 kraadi peale. Küpseta umbes 30 minutit, kuni sai on pealt kergelt kuldne ja seest küpsenud. Focaccia peab jääma pigem hele kui tume!

Võta ahjust välja, lase rätiku all jahtuda.

Sarnased artiklid