4 suurt viga grillimisel, mis võivad kaasa tuua raske õnnetuse

kodus.ee
Söegrill | Shutterstock

Õues grillides tuleb reeglitest kinni pidada, vältimaks rasket tuleõnnetust. Saksa tuletõrjuja Paula Teich toob ära rängad vead ja tuletab meelde mõned lihtsad reeglid, kuidas neid vältida

1. Kõikuv grill - ei mingil juhul!

Maapind ei pruugi sugugi ühtlane olla, ent kõikuv grill ja kuumad söed on aga ohtlik kombo. Piisab väiksest müksust ja juba võib juhtuda õnnetus! Niisiis aseta grill stabiilsele tulekindlale alusele, et see ei kõiguks ning alles pärast seda asu toitu valmistama. Pea meeles, et grillseadme ohutu kaugus hoonest, põlevmaterjali lahtisest hoiukohast, metsast, kuivanud taimestikust ja muust süttivast materjalist on:
 1) tahkkütusel töötaval seadmel, milles hõõguvat sütt valmistatakse küttepuude või muu põlevmaterjali põletamisel lahtise leegiga, vähemalt 5 meetrit,
 2) tahkkütusel töötaval seadmel, milles grillimisel kasutatakse eelnevalt valmistatud grillsütt või muud hõõguvat materjali, vähemalt 2 meetrit.
 

2.  Ära kasuta süütamiseks muid vedelikke kui selleks ettenähtud süütevedelik

Mitte mingil juhul ära kasuta grilli süütamiseks bensiini vms. plahvatusohtlikku vedelikku, kuna see võib plahvatada ning tuua kaasa raske tervisekahjustuse.
 

3. Kontrolli gaasigrilli tihendeid - ega sealt gaasi ei immitse?

Kontrolli enne grillimise alustamist oma gaasigrilli põhjalikult ja kui ilmneb mingi tehniline rike, tuleb see enne grillima hakkamist kindlasti parandada.

 

4. Söed visatakse enne minema, kui need on korralikult kustnud - mitte mingil juhul!

Mitmed tuleõnnetused saavad alguse sellest, pärast grillimist on veel hõõguv süsi hoolimatult minema visatud. Seaduses on kirjas, et pärast tule tegemist või grillseadme kasutamist lastakse põlemisjäägid täielikult ära põleda, kustutatakse need veega või summutatakse need liiva või muu sobiva vahendiga. Hoolitse siis pärast groillimise lõpetamist selle eest, et grillsüsi oleks täielikult ära põlenud või kustunud.

Vaata ka meie nõuandeid liha jm. toiduainete grillimise kohta ja seda, kuidas valida õige grillimistemperatuur!

Sarnased artiklid