Üks levinumaid eksimusi põletuse esmaabis on dekspantenooli sisaldava vahu kasutamine. Dekspantenool tekitab nahale kiletaolise kihi, mis hoiab kuumust põletuskohal ega lase nahal jahtuda. Esmaabis on aga tähtis põletuskoht kiirelt jahutada, et takistada nahakoe kahjustuste süvenemist ja leevendada valuimpulsse.
Külmkapist võetud hapukoor tundub esialgu tõesti leevendav, kuid rasva sisaldavad ained ei juhi kuumust põletuskohast välja. Lisaks võivad toiduainete kasutamise korral hakata vohama bakterid. Põletushaavad aga, nagu kõik teisedki haavad, kardavad bakteriaalset saastumist, mistõttu tuleb hoida nahka puhtana. Põletuskoha jahutamisel ei tohi mingil juhul kasutada jääd, sest see suurendab koekahjustuse tekkimise võimalust.
Loe esmaabi kohta rohkem siit!